“За една успешна кариера”: Росен Кирилов с ценни съвети към талантите на Витоша (видео+снимки)

Когато човек като Росен Кирилов, който има 51 мача за националния отбор на България, говори, винаги има какво да се научи. В това се убедиха над 50 таланти от школата на Витоша (Бистрица), родени през 1999, 2000, 2001 и 2002 година, които присъстваха на поредната образователна лекция “За една успешна кариера”, която ръководството на клуба организира. Бившият защитник на ЦСКА и Литекс и участник на Мондиал’98 във Франция и Евро 2004 в Португалия се върна назад в годините, като разкри пред юношите на бистричани някои от най-тежките мигове в своята кариера; усилията, които са му коствали, за да ги преодолее; трудностите и препятствията, през които е преминавал всекидневно, за да успее в крайна сметка да се превърне в човека, който е днес, и да остави трайна следа в родния футбол.

„Повечето от вас в момента са между 14 и 16 години. Навлизате в един преходен период, в най-трудната част, в която трябва да проявите характер, за да успеете да извървите пътя до мъжкия футбол. Това обаче не е никак лесна задача, защото много момчета като вас, когато стане много трудно, се отказват. Този период, през който преминавате сега обаче, е част от вашето израстване. Точно сега трябва да имате характер и много силна вътрешна мотивация, да сте убедени, че искате да станете не какви да е, а големи футболисти. Нагласата ви трябва да е такава всеки един ден, във всяка една тренировка и всеки един мач. Когато вътре във вас едно дяволче се обади и ви каже, че няма как да стане, че няма смисъл да продължавате, не се отказвайте. То се появява като вътрешен глас не за друго, а за да изпита характера ви и за да ви направи по-силни и по-уверени. А станете ли по-уверени, имате ли самочувствие, нещата много по-лесно ще се получават впоследствие“, посъветва Кирилов.

Фотогалерия от лекцията ТУК!

“Сега сте в такава възраст, че ви се иска да опитате от всичко в живота. Има обаче примамливи неща, които могат да ви изкарат от правия пъти и да ви завлекат в съвсем друга посока. Това е една от основните причини някои от най-талантливите ни футболисти да не успяват. Минал съм през няколко юношески гарнитури и съм бил с някои от най-големите таланти в съответните набори. Много от тях обаче се отказаха точно поради тази причина от футбола на 20 години. Просто той не бе техният приоритет, а имаха качествата да са на нивото на Бербатов примерно и да играят футбол на най-високо ниво. Вътрешно трябва да сте убедени, че искате да станете футболисти и независимо от проблемите, които имате, да продължавате да тренирате и играете. Имате ли такава нагласа, такава настройка, няма как да не ви се получи от един момент нататък“, разказа още бившият национал на България.

Фотогалерия от лекцията ТУК!

„Трябва да знаете, че негативните мисли могат да ви сринат. Трябва да ги изолирате и да останете фокусирани върху всеки един детайл и да се стремите да го подобрите. Усетите ли ги, че идват, се опитвайте да ги замените с положителни. Това, че дадено нещо е в главата ви като мисъл, не значи, че ще се случи. Знаете ли, че когато ми казаха, че ще съм титуляр на „Уембли“ и ще пазя Алън Шиърър, цяла вечер не спах от притеснение. На следващия ден излязохме пред 80 хиляди души, не си чувахме думата на повече от метър-два разстояние, нямаше как дори да си подскажем. За мен тогава най-важното бе да съм концентриран и да отиграя добре първите няколко топки. Първата висока я спечелих, взех и втората, успокоих се, Шиърър не видя топката през тези 90 минути, а аз изиграх един от най-силните си мачове с националната фланелка. Затова трябва да бъдем спокойни и фокусирани, като не се поддаваме на негативните емоции. Когато осъзнаете, че имате някакъв недостатък, не го игнорирайте. Напротив, осъзнайте, че той е налице и работете здраво, за да го изчистите“, допълни още бившият капитан на Литекс и настоящ треньор в първия състав на Витоша (Бистрица).

Стани част от семейството на Витоша (Бистрица)!
Повече информация тук!

Leave a Reply