Ангел Стоянов: Целта си я постигнахме, сега трябва да се забавляваме

Ангел Стоянов е един от най-опитните футболисти в състава на Витоша (Бистрица). Нападателят е част от бистричани още от 2011-а. За причините да се задържи толкова дълго време в тима, за настъпилите промени през годините, двата сезона във Втора професионална лига и атмосферата в клуба, Гелето, както го наричат всички в отбора, говори пред клубния сайт.

– Геле, шест години вече си във Витоша. Ти ли си старшият в отбора?
Да, мисля, че аз съм най-отдавна в клуба от настоящия състав. Вели (б.а.: Велизар Андонов) беше преди мен, но по време на зимната пауза той реши да намали оборотите и да продължи с ветераните. Така аз станах играчът, прекарал най-много години в клуба.

Разкажи ни как се озова във Витоша и какво те кара да продължаваш да си част от него?
Президентът Сергей Ташков ме покани. Играех за отбор в Драгалевци. Дори не си спомням как точно се случи, но г-н Ташков ми предложи да тренирам с отбора. Един невероятен човек, който е основната причина да съм част от клуба вече толкова години.

– Всички в отбора не пропускат да отбележат това. Защо според теб?
Защото е истина и защото не е често срещано явление в българския футбол! Изключително честен човек, който държи страшно много на думата си. Каквото е обещано, всичко е изпълнено. Всички в отбора сме му много благодарни.

– Ти беше част от състава и при първия престой на отбора в „Б“ група. Какво е различното сега и защо отборът се представя толкова добре?
Витоша има много добър и сплотен колектив. Мисля, че това е една от основните причини. В отбора сме събрани само добри хора, уважаваме се и отношенията ни са много точни и коректни. Разбира се, голяма заслуга има и треньорското ръководство, което спомага много за добрата атмосфера. Вярвам, че психическата нагласа и настроението са от голямо значение за успеха. В състава има както млади, така и опитни футболисти, които си помагат взаимно много. При нас няма караници, упреци и търсене на персонална вина.

– Явно промяната е осезаема, тъй като за разлика от предния престой, когато отборът изпадна, то сега Витоша има реални шансове да играе бараж за влизане в Първа лига.
– Именно този факт показва, че отборът вече е изпълнил целите си. От тук нататък смятам, че трябва повече да се забавляваме и да се насладим на останалите мачове от сезона. Това не означава, че не искам да стигнем до бараж. Напротив, бих се радвал изключително много, ако успеем да се преборим за Първа лига. Особено за по-младите момчета в отбора, за които това би било много полезно.

– Казваш по-младите, какво би ги посъветвал, включително и тези, на които скоро предстои да навлязат в мъжкия футбол?
– Има доста компоненти, които са важни. Да се стигне до професионалния футбол, не е лесно. Необходими са много тренировки и отдаденост. Да имат респект към треньора, е от съществено значение. Да наблегнат на физическата подготовка, да следват примера на по-опитните играчи – такива като Данчо Върбанов, Ники Христозов, Венци Бонев, които на по 35-36 години играят много силен и стабилен футбол, грижат се за тялото си и са големи професионалисти. Във Витоша се осигуряват всички необходими условия един млад играч да пробие при мъжете. Дори в контролите на полусезона Коце Ангелов беше пуснал момчета от набор 2001, които успяха да усетят какво е мъжки футбол. Разбира се, ние се стараем да им помагаме с каквото можем. Пожелавам им успех!

Leave a Reply