Две в едно: футболистите-треньори във Витоша (Бистрица)

Много млади български треньори приемат предизвикателството да обучават деца и юноши във футболната игра. Голяма част от тях са били професионалисти, други се ориентират директно към треньорската професия, след като завършат НСА. Сега ви срещаме с трима млади специалисти, които играят футбол на най-високо ниво в България – Първа лига, и в същото време са треньори. Кристиан Узунов, Георги Амзин и Николай Христозов са действащи състезатели на новака в елита Витоша (Бистрица) и едновременно с това са треньори в школата на клуба.

35-годишният Николай Христозов е най-опитният от тримата. Футболната му кариера преминава през Локомотив (София), Конелиано, Вихрен, Локомотив (Мездра), Миньор (Перник) и Добруджа. От година и половина е част от “Семейството на Витоша”. Още с идването си става и треньор в школата, първо на старшата възраст. В момента води отбора на родените през 2003-2004 година в Елитната Югозападна U15. Кристиан Узунов (28 години) и Георги Амзин (25 години) са от Бистрица. Кристиан е в клуба от 3 години, а Георги – от 4. Двамата преминават с Витоша пътя от Трета до Първа лига. От две години са треньори. В момента подготвят най-малките – родените от 2006 до 2010 година.


В началото ни беше много трудно, докато влезем в час, защото това беше нещо ново за нас с Кристиян. За първи път се сблъскахме с деца, с техния нрав, но лека-полека започна да ни доставя много голямо удоволствие”, казва Георги Амзин. “Трудно се съчетават двете неща, но треньорското ръководство проявява разбиране. Мен лично децата ме зареждат – като ги видиш как идват с желание на тренировка, какво удоволствие изпитват. Дори да ти е малко трудно или сложно, превъзмогваш нещата. От БФС също се съгласяват да правим промени в мачовете, за което им благодаря. И се справяме”, обяснява Николай Христозов.

“Много ни помага и това, че идеята е и на старши треньора на мъжкия отбор Костадин Ангелов, защото той влиза в нашето положение. Правят се компромиси и от двете страни. Когато се засекат два мача, е малко по-сложно, но затова сме шестима треньори в школата и си помагаме, заместваме се, ако имаме мач с мъжкия отбор”, допълва Кристиян Узунов.  


В школата на Витоша тренират около 300 деца, не само от Бистрица, но от цяла София. Най-малките тренират в Бистрица, две възрасти – на стадион “Академик”, 4-и км, а отборът на Николай Христозов – на стадион “Бонсист”. Всички отбори, без подготвителните, играят официалните си мачове на “Академик”. “Първият отбор е много близо до децата от школата и това помага много. “Качваме” от време на време и деца, които да тренират с първия отбор. Правим различни инициативи. Преди мачове даден  набор влиза с нас в съблекалнята да слуша разбора, да види каква е обстановката. Става въпрос за избрани деца, които най-много са се старали. Това е като награда, за да могат да се амбицират другите да дават по-добри резултати и да тренират по-упорито. Пътували са с нас на гостувания. Ние треньорите им организираме различни забавления като награди”, разказва Георги Амзин.

С разбиране и отношение се постига идеята за едно семейство. Вече се убеждавам каква водеща роля има треньорът, всичко е в него. Как ще мотивира децата, как ще играят, как ще се представят… Смятам, че сме малко длъжни към тях, защото има много талантливи деца. Тук може би трябва да кажа, че се прекалява с използването на изкуствените терени. В тази възраст, която аз водя – 15-годишните, децата започват да се развиват и на тези терени стават най-различни контузии, което влияе. Също така трябва да има повече семинари за треньорите, обучения, стажове в чужбина”, смята Николай Христозов.  

“Мотото на клуба е за едно семейство. Характерът, който се изгражда в децата, е много важен. Първо трябва да ги направим добри хора и след това добри футболисти. Вижда се, че резултатите още не са налице като първо, второ или трето място”, споделя Кристиян Узунов.

Тримата коментираха пред Viasport.bg и важните теми, свързани с това какво трябва да бъде поведението на треньора спрямо състезателите, спрямо съдиите и как трябва да се държат родителите. “Недопустимо е да се обиждат децата. Вредно е и няма оправдание за треньора, категоричен е Христозов. – При мен тренират 25 деца. Стремя се да давам шанс на всички, но няма как да играят поравно. Някой сега може да изостава, но след 1-2 години точно той може да стане футболист, а друг, който сега е напред, да не стане.”

“Една дума може да повлияе за равитието на детето занапред, дори за това дали то да се занимава с футбол. Сблъсквал съм се с всякакви хора в треньорския бранш, макар и само за 2 години. Недопустимо е деца на по 8 години да бъдат псувани. Едно дете на тази възраст може да бъде променено, така може да отнемеш желанието му да играе футбол”, казва Кристиан Узунов.

 


“Повечето родители искат да местят тренировките в удобно за тях време. Не се съобразяват. Когато аз тренирах като дете, никога не е имало подобно нещо, тренировката е тогава, когато каже треньорът. Родителите се месят и това пречи. Треньорът си води мача и те отстрани викат, това трябва да се промени”, добавя Амзин. “Не си позволявам да реагирам към съдиите. Първо ще дам пример на детето. Ако аз реагирам, утре детето ще знае, че то може да го направи. Това е вид възпитание”, вярва Кристиан Узунов. “При нас пращат млади рефери. Имало се случаи даже арбитър да дойде при мен и да ме пита как е било съдийството му. Ние също сме млади в тази професия. Както към нас има търпение, така трябва и към съдиите. Когато от някое дете има реакция към рефера, веднага го сменям, без значение дали е пета или десета минута на мача. Като го смениш два пъти, то няма да го направи повече. Дори съдията да е сгрешил, навеждаш глава и мислиш за следващата ситуация”, е мнението на Николай Христозов.


“Дори когато някое дете извърши по-грубо нарушение и не е санкционирано, подканваме съдията да го направи, за да дадем пример”, споделя Георги Амзин. Целта в школата на Витоша е развиването на играчите и подготвянето им за първия отбор на клуба. Те все още не са сред водещите отбори в детско-юношеския ни футбол, но целта е да станат.

“За мен има суперталантливи деца, както в нашата школа, така и в другите. Трябва да ги развиваме. Идеята да няма класирания при децата за мен е добра. Поне за децата до футбол 11. Те много пъти гледат класиране, резултати… По-важно е да се изградят технически и физически качества. Пожелавам на децата от моя отбор да са все така искрени в намеренията си и да следват мечатата си. Да се ориентират какво искат, защото все още не знаят дали искат да стават футболисти. Здраве, щастие и късмет“, пожелава Николай Христозов.

“Да имат позитивно мислене. Те са чисти, не са като големите хора, не таят злоба. Трябва да се мисли позитивно, за да успеят”, е посланието на Кристиян Узунов към малките футболисти. “Да изпитват удоволствие от това, което правят. Така се постигат целите”, допълва Георги Амзин.

Ваня Николова, Viasport.bg

Стани част от семейството на Витоша (Бистрица)!
Повече информация тук!

Leave a Reply