Коце Ангелов: Въпросът не е да ти е лесно, а да се развиваш

Старши треньорът на Витоша (Бистрица) Костадин Ангелов е убеден, че бистричани ще се измъкнат скоро от дупката и ще започнат да печелят точки. Футболистите на дебютанта в Първа лига са на последно място в класирането с актив от само 2 точки, като все още търсят историческа първа победа в елита на България. Ангелов говори пред колегите от „Блиц“, като за пореден път изрази желанието си да се въведат множество промени не само в първия отбор, но и в школата, към която е насочил немалко усилия. Специалистът иска да промени манталитета на играчите, като им помогне да израстнат и в личен, и в професионален план.

– Г-н Ангелов, какво е настроението в отбора? Липсват ви точки, последни сте в класирането?
– Опитваме се да не е минорно, което е най-важното. Защото, ако продължаваме да сме в минорно настроение, няма как да дойдат точките. Тренираме с настроение. По принцип в живота има дупки и спадове. Има и успехи. Нормално е след това, което направихме, да има спад. Вярвам, че това ще премине по-скоро и Витоша ще започне да побеждава.

– С наведени глави ли са футбоистите ви и евентуална победа срещу Септември в предстоящия кръг ще ги вдигне ли?
– Точно тази идея – че трябва да се побеждава, им тежи малко повече. Мнението ми е, че те трябва да дават максимума от себе си, да се представят добре и тогава ще дойдат победите. Имахме няколко такива срещи, включително последната (б.р. – загубата с 2:4 от Ботев Пловдив), в края изпуснахме да вземем точка. Напред във времето късметът ще дойде на наша страна. Няма как да излезем от тази дупка с някакъв огромен фойерверк, всичко ще стане постепенно. Постоянно говоря на момчетата да не обръщат внимание на негативизма. Ако сме негативно настроени, изплашени и притеснени, те не могат да показват качествата си. В момента отборът не е същият като този, който влезе в Първа лига. А реално са абсолютно същите футболисти. Не показват това, на което са способни.

– С класирането в елита не скочихте ли в големите води? Бяхте ли готови? Нямаше ли да ви бъде по-лесно сега да сте във Втора лига и да побеждавате по-често?
–  Въпросът не е да ти е по-лесно, а да се развиваш. До ден-днешен сме отборът с най-нисък бюджет. Нормално да ни е трудно. Също така всяка първа година в елита е трудна. Виждате, че и със Септември (София) е същата ситуация.

– Имате ли проблеми от финансово естество?
– Напротив! Нямаме никакви проблеми. Имаме прекрасен човек за президент, който е коректна личност. Независимо че са ни ниски заплатите, винаги се изплащат навреме. Досега не сме имали финансови проблеми.

– Преди дебютния сезон в елита не привлякохте нови футболисти, а решихте да продължите да разчитате на играчите, които извоюваха историческата промоция за Първа лига. Имаше ли вариант да се подсилите с попълнения?
– Бюджетът не ни го позволява това нещо. Никой футболист, който е играл до този момент в “А” група, няма да дойде при нас за 1000 лева заплата.

– Това ли е най-високата заплата на играчите във Витоша (Бистрица)?
– Да, това е заплатата на всички футболисти. Убеден съм, че има доста отбори в “Б” група, които дават по-високи заплати. Но водещото за развитието на една личност не би трябвало да са парите. Ние сме тук, за да се забавляваме и да получим тази възможност да сме в елита на българския футбол. Много хора критикуват първенството ни, но не мисля, че е толкова слабо.

– Наскоро привлякохте вниманието с емоционална реч пред футболистите в съблекалнята…
– Не, това беше пред децата от школата. Освен на мъжкия отбор отделям голямо внимание и на школата. Менажирам целия клуб. Интересува ме децата да са по-различни. Много е важно да променим този имидж – чалгарският, в който един футболист се асоциира с простак. За пример можем да дадем волейболистите, които хората приемат по различен начин – като държание, като интелект. Футболът не заслужава този чалгарски имидж. Сложна игра е, която се играе с акъл.

– Забранили сте чалгата в съблекалнята ли?
– Не. Ясно е, че си слушат тяхната музика. Ясно е, че има хора, които предпочитат различен тип музика. Аз не съм тоталитарен тип и не съм го забранил. Забранил съм обаче чалгарското поведение, което имат извън терена. Държа да се поздравяват, да се усмихват… Когато се изказват – да не мрънкат. Имахме инициатива, в която подарявахме книги. Дори държа да се науча да четат.

– Класирането на Витоша (Бистрица) в Първа лига ли е върхът в кариерата ви до момента?
– Нямам връх в кариерата. Не ми се иска да е това, което е до момента, защото реално аз по статистика съм треньорът с най-много загуби в “А” група. И това е така, защото в повечето случаи все съм треньор на отбори, които се борят да не изпаднат. Никъде не ми е било трудно, а ми е било интересно. Това е нещото, което ме кара да бъда треньор – че правя това, което обичам.

Стани част от семейството на Витоша (Бистрица)!
Повече информация тук!

Leave a Reply