“За една успешна кариера”: Психологът Румен Колев: Мотивацията е по филмите, дисциплината е ключът към успеха (видео)

Румен Колев e психолог с 5-годишен опит като управител на социална услуга за хора с тежки психични проблеми и 7-годишен опит в работа с деца и подрастващи от рискови групи. Притежава тесни интереси в спортната психология, като работи индивидуално и групово със спортисти и отбори.

Води тренинг-семинари на деца и младежи, учители, държавни и корпоративни служители, както и деятели в спорта по теми в сферата на психологията. Негов проект за реформа в психично-здравна система е класиран на второ място в Европа в конкурс на Европейската комисия. Докторант по педагогическа и възрастова психология и основател на Фондация „Булгари“.

Колев откликна на поканата на ръководството на Витоша (Бистрица) и се срещна с юношите – младша и старша възраст на клуба. Пред тях психологът разкри в детайли разликата между мотивация и дисциплина, нуждата от всекидневна, последователна и здрава работа, както и необходимостта от вяра в собствените сили и бъдещия успех.

“Повишаването на мотивацията при подрастващите не само футболисти, но и спортисти е глобален проблем днес. Живеете във време, в което имате много привилегии, но и много и най-различни изкушения пред вас всекидневно. Много трудно е да не им се поддадете. Днес често говорим за мотивацията, но мотивацията е по филмите. Дисциплината, навикът – те са в основата на успеха. Не чакайте специалното състояние, за да направите нещо. Дисциплината е моторът, който, задействан веднъж, постоянно зарежда с енергия вашата система. За постигането на дългосрочните резултати дисциплината надминава мотивацията. Дисциплината е системата, а мотивацията – целта. Първото е постоянно, а второто – мимолетно”, обърна се към децата от школата Румен Колев.

“Ще ви дам пример с две велики личности. Томас Едисон и Пеле. Първият е известен с това, че е патентовал над 1000 изобретения. Голяма част от тях обаче не са били негови. Някой друг ги е измислил. Но единствен Едисон е имал смелостта, волята и трудолюбието, тази така подценявана и звучаща смешно на младото поколение дума, да стигне докрай и да ги завърши. Не се е поколебал нито за миг. Пеле е друг пример за изключително успял човек, в случая спортист. Кръстен именно на Томас Едисон – Едсон Арантеш ду Нашименто, бразилецът е бил изключително упорит и трудолюбив. При него е имало талант, но много хора не си дават сметка, че е имало и страхотни усилия и тренировки. Много често, когато говорим за успешните кариери на спортистите, се вдъхновяваме от постигнатото от тях, от живота, който водят. Но кариера, освен напредване в професията, издигане в йерархията, има и друго значение. Кариера е онова място, в което с къртовски труд се добиват камъни и полезни изкопаеми. Така че, когато говорим за кариера, трябва да знаем, че зад успеха се крият много труд, много пот и много лишения и усилия“, разказа още психологът.

“Когато малкият Томас се върнал у дома от училище с бележка от учителя, майка му я прочела и се разплакала. Вероятно от умиление или радост, защото след това тържествено му прочела съдържанието на бележката: “Вашето момче е прекалено гениално за нашето училище. Тук няма кой да го учи. Моля, занимавайте се вие с образованието му!” След много години, вече възрастен, Томас попаднал на бележката в семейните архиви. За негово учудване на бележката пишело: “Вашият син изостава с развитието си. Не можем повече да го учим в училище заедно с всички. Моля, занимавайте се вие с образованието му!” Това, което искам да ви кажа за финал с тази вдъхновяваща история, е, че въпреки че му е бил залепен етикет “некадърник, умствено изостанал”, този човек, само заради думите и вярата в него е успял да постигне такива неща. Абстрахирайте се от всичко, тренирайте и работете здраво. Успехът е във ваши ръце”, завърши лекцията си Румен Колев.


“Когато малкият Томас се върнал у дома от училище с бележка от учителя, майка му я прочела и се разплакала. Вероятно от умиление или радост, защото след това тържествено му прочела съдържанието на бележката: “Вашето момче е прекалено гениално за нашето училище. Тук няма кой да го учи. Моля, занимавайте се вие с образованието му!” След много години, вече възрастен, Томас попаднал на бележката в семейните архиви. За негово учудване на бележката пишело: “Вашият син изостава с развитието си. Не можем повече да го учим в училище заедно с всички. Моля, занимавайте се вие с образованието му!” Това, което искам да ви кажа за финал с тази вдъхновяваща история, е, че въпреки че му е бил залепен етикет “некадърник, умствено изостанал”, този човек, само заради думите на майка си, е успял да постигне такива неща. Абстрахирайте се от всичко, тренирайте и работете здраво. Успехът е във ваши ръце”, завърши лекцията си Румен Колев.

Стани част от семейството на Витоша (Бистрица)!
Повече информация тук!

Leave a Reply